czwartek, 17 kwietnia 2014

Papryki w sosie orzechowym

Zanim zaczniemy zapychać nasze wyposzczone żołądki kiełbasami, żurkami i sernikami, mam dla Was pyszny (i jak niemal zawsze - postny) przepis. W nieco zmodyfikowanej wersji (bakłażan zamiast papryki) był Kubowym urodzinowym obiadem - a był po prostu tak wspaniały, że musiałam powtórzyć go dzień później. To będzie moje (i Wasze też, mam nadzieję) nowe ulubione danie wegańskie.

Na dwie osoby

  • 2 papryki (lub tyleż bakłażanów lub cukinii)
  • 2/3 szklanki kuskusu (przed namoczeniem)
  • 1 kostka tofu
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Garść orzechów (my mieliśmy brazylijskie, polecam. Ale w wersji polski student/emeryt mogą być jakieś mniej hipsterskie :))
  • Garść suszonej żurawiny
  • 5-6 łyżek masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • Sok z 1 pomarańczy
  • łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 papryczki chili
  • olej
  • sól
Papryki lub bakłażany przekroić na połówki, oczyścić z pestek (bakłażany wydrążyć i środek zachować, a bakłażanowe łódki posolić i zostawić na pół godziny do puszczenia soków, następnie je opłukać), skropić oliwą i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika - grzbietem do góry, na ok 10-15 minut.

Kuskus posolić, dodać ulubione przyprawy (może być curry, może być mieszanka do stir-fry, cokolwiek, co konweniuje z takim orientalnym typem obiadu) i zalać wrzątkiem (centymetr ponad poziom kaszy).

Tofu pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju. Dodać drobno pokrojoną jedną z cebul (na tym etapie można dodać pokrojony drobno środek z bakłażana) posolić, wrzucić kuskus, żurawinę i wyciśnięty pierwszy ząbek czosnku, chwilę smażyć. Przyprawić curry i cynamonem, zdjąć z ognia.

W osobnym rondelku podsmażyć na oleju drugą cebulę (również drobno posiekaną), kiedy się zeszkli - dodać masło orzechowe oraz mleko kokosowe, rozmieszać dobrze (najlepiej trzepaczką lub innym przyrządem, który zapobiega grudkom), trzymając na małym ogniu. Do tych składników dodać soki z pomarańczy i cytryny, sól, drugi ząbek czosnku, chili oraz posiekane orzechy.

Podpieczone warzywa napełnić farszem, polać połową powstałego sosu i zapiec 10 minut w 180 stopniach. Resztą sosu polać po upieczeniu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj