poniedziałek, 23 grudnia 2013

Czekoladowe pierniki

Jeśli ktoś jeszcze nie zdążył upiec pierników, to te są last minute. Nie będę ściemniać, że szybko się je przygotowuje, ale za to naprawdę bardzo szybko po upieczeniu robią się miękkie.
To są moje ulubione pierniki, właściwie jedyne, jakie jem z niekłamaną przyjemnością. A ile radości miałam przy ozdabianiu ich! Więc już wiecie, komu podrzucić pierniki do udekorowania w przyszłym roku. :) Przy okazji życzę wszystkim znajomym i nieznajomym wesołych świąt, dużo radości i pamiętania (jakkolwiek dziwnie zabrzmi to z mojej strony), że Boże Narodzenie to nie tylko stanie w kuchni i konsumpcja :)

Na bardzo dużo pierników (choć nie tak dużo, ile upiekliśmy z Kubą):
  • 200 g masła
  • 1 i 1/4 szklanki miodu (ja miałam gryczany i moim zdaniem super pasuje do pierników, ale każdy inny też się nada)
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 5 szklanek mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki sody
  • 4-5 łyżeczek  przyprawy do pierników
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Masło, miód i czekoladę upłynnić, wymieszać.

Suche składniki przesiać i wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową, jajka i roztopione, przestudzone masło z czekoladą i miodem. Wyrobić kulę i odłożyć na kilka godzin do lodówki.  Po tym czasie odkrawać partiami, dobrze wygnieść i wyrobić każdą część, a następnie na cienko podsypanej mąką powierzchni rozwałkować na  2-4 mm place, z których to wykrawać co tylko dusza zapragnie. Uwaga! Ciasto przez dodatek czekolady i kakao mocno się kruszy przy obróbce, dlatego wygniatanie go przed rozwałkowaniem jest pomocne, trochę je uelastycznia.
Piec na wyłożonej papierem blasze w 180 stopniach przez 8 minut.
Jeśli chcemy zrobić pierniki z witrażami, wystarczy wyciąć kształt z odpowiednio dużą dziurką w środku, a następnie włożyć do dziurki pół przezroczystej landrynki. Podczas pieczenia cukierek się rozpuści, a po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu stworzy witrażyk :)



What does the fox say?



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj