sobota, 8 lutego 2014

Babeczki czekoladowe z kremem


Lubicie muffiny z kawałkami białej czekolady w środku? Wiadomo, głupie pytanie. W tych babeczkach nie ma kawałków białej czekolady, sorry. Jest jej za to bardzo dużo na wierzchu. Tyle w temacie, robimy.

Na ok 20 babeczek:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 350 ml mleka
  • 1 łyżka ekstraktu
  • 100 ml oleju
  • 1 jajko
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • 370 g mąki
Czekoladę roztapiamy w mleku, studzimy. Dodajemy do czekoladowego mleka resztę mokrych składników. Osobno mieszamy suche składniki, a następnie łączymy wszystko, niestarannie mieszając.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami, napełniamy je do ok. 2/3 wysokości. Pieczemy 12-17 minut, do suchego patyczka. Zostawiamy do ostygnięcia.

Krem:
  • 200-250 g białej czekolady
  • 400 g serka typu biedrowa philadephia
Czekoladę roztapiamy dowolnym sposobem, uważając, żeby się nie przypaliła ani nie dostała się do niej woda. Nieco studzimy i dodajemy serek. Mieszamy trzepaczką lub mikserem, żeby nie było grudek. Żadnych. Odstawiamy na min. 2h do lodówki, może być na całą noc, o ile się nie boicie, że krasnoludki przez noc zamoczą w masie pyszczki.
Masę możemy nałożyć na babeczki łyżką albo rękawem cukierniczym z wybraną końcówką.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj