Na 2 sztuki:
- 1 cebula
- 1/2 puszki pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka kakao
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub ostrej papryki w proszku
- 1/2 mango
- sok z 1/3 limonki
- olej do smażenia
- sól
- 2 placki tortilli
Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, kakao, kumin, sól, obie papryki, czosnek i chwilę trzymamy na ogniu, aż składniki ładnie sobą przejdą. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę.
Mango obieramy i kroimy w kostkę. Zanim je obierzemy, staramy się go nie upuścić 4 razy na ziemię (oraz raz na podłogę w samochodzie, gdzie lubi się skryć pod siedzeniem). Skrapiamy sokiem z limonki.
Tortille podgrzewamy na suchej patelni albo w mikrofali. Na placki wykładamy nasz farsz oraz dodajemy łyżeczkę (dwie, trzy...) salsy z mango. Jeżeli nie zależy nam na wegańskości, to zawsze dobrą robotę odwala sos czosnkowy do tego. Ale nie trzeba, naprawdę.
czadowo, akurat mam placki w domu
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
Usuń