poniedziałek, 3 lutego 2014

Tortilla z salsą z mango

Tak tylko napisałam, bo salsa ładnie brzmi i pasuje do szeroko pojętego meksykańskiego charakteru tego dania. Tak naprawdę to nic innego jak pokrojone mango skropione limonką... A jakie sprawimy wrażenie światowych, jak nas w korpostołówce zapytają, co tam mamy w tupperwarze ;)

Na 2 sztuki:

  • 1 cebula
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej lub ostrej papryki w proszku
  • 1/2 mango
  • sok z 1/3 limonki
  • olej do smażenia
  • sól
  • 2 placki tortilli

Cebulę kroimy w półplasterki i smażymy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Dodajemy pomidory, kakao, kumin, sól, obie papryki, czosnek i chwilę trzymamy na ogniu, aż składniki ładnie sobą przejdą. Na koniec dodajemy kukurydzę i fasolę.

Mango obieramy i kroimy w kostkę. Zanim je obierzemy, staramy się go nie upuścić 4 razy na ziemię (oraz raz na podłogę w samochodzie, gdzie lubi się skryć pod siedzeniem). Skrapiamy sokiem z limonki.

Tortille podgrzewamy na suchej patelni albo w mikrofali. Na placki wykładamy nasz farsz oraz dodajemy łyżeczkę (dwie, trzy...) salsy z mango. Jeżeli nie zależy nam na wegańskości, to zawsze dobrą robotę odwala sos czosnkowy do tego. Ale nie trzeba, naprawdę.


2 komentarze:

drukuj