czwartek, 6 marca 2014

Sernik kokosowy z mango


Kokos i mango nigdy się nie kłócą.
(Paolo Coelho)

Pyszny był ten sernik. Do tego stopnia, że kiedy wyjechałam na 2 godziny z domu, po powrocie znalazłam tylko pusty talerz z bamberką. Co było smutne i miłe zarazem. Ale głównie smutne.

Na spód:
  • 200 g ciasteczek zbożowych
  • 2 łyżki masła
Masło roztapiamy, a ciastka tłuczemy wałkiem (uważając, żeby go nie złamać) lub miksujemy blenderem. Łączymy z roztopionym masłem, dobrze mieszamy i wykładamy miksturą dno tortownicy, uprzednio wyściełanej papierem do pieczenia.

Na środek:

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 500 g mascarpone
  • 1 puszka śmietanki kokosowej (czyli mleka kokosowego, ale tylko tej gęstej części, bez wytrąconej wody)
  • 5 jajek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przekładamy je do dużej miski i na niskich obrotach miksujemy (nie chcemy, żeby dostało się do środka zbyt dużo powietrza, bo sernik urośnie, a potem fest opadnie). Pamiętajmy, żeby dodać tylko tę gęstą część mleka kokosowego, ale pod żadnym pozorem nie wylewamy wody - dodamy ją do puree z mango.
Kiedy wszystkie składniki są już połączone na gładką masę, przelewamy ją na dno i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (bez termoobiegu, góra-dół) i pieczemy tak przez 30 minut. Zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy kolejne 30 minut. Na koniec zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy godzinę (może się uda krócej, ale u mnie ładne ścięcie nastąpiło dopiero po godzinie), jeżeli za szybko zacznie przypalać się z góry, możemy przykryć folią aluminiową. Żeby się upewnić, że już jest ścięte, dotykamy koniuszkiem noża lub łyżki na środku sernika. Po wyłączeniu piekarnika zostawiamy ciasto do ostygnięcia w jego wnętrzu, uchylając nieco drzwiczki.
Odstawiamy na całą noc do lodówki lub na balkon, jeśli posiadamy i jest zimno akurat, zabezpieczając jednak przed niepożądanym działaniem zwierząt.

Na wierzch:
  • 1 duże, bardzo dojrzałe mango
  • 2-3 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki agaru lub 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • woda spod śmietanki kokosowej
Mango obieramy, oddzielamy od pestki i miksujemy. Dodajemy cukier i mieszamy. Jeśli dodajemy agar (żeby nie było zbyt wodnite), musimy mus zagotować, wsypać agaru i wystudzić. Jeżeli tego nie robimy, a chcielibyśmy, żeby puree było trochę gęstsze, wtedy również podgrzewamy mango i do gorącego dodajemy pół łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą kokosową. Możemy też nie dodawać żadnego zagęstnika, wtedy będziemy mieć sernik z sosem owocowym :)







2 komentarze:

  1. tak bardzo niewegański </3 a szkoda, bo ślinka pociekła :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no, choćbym nie wiem jak się starała - mascarpone i jajka nie będą wegańskie ;) ale możesz spróbować z tofu, na zimno, tak jak w przepisie na czekoladowe ciasto z tofu Dałabym wtedy trochę więcej ciastek (jako zagęszczacza) i może malibu zamiast rumu :)

      Usuń

drukuj