Quiche to o tyle wdzięczne danie, że można je dowolnie personalizować, w zależności od nastroju i dostępnych składników. I tak - dzień wcześniej w sklepie nie było porów (tak, naprawdę na świecie dzieją się takie skandale), więc do środka dałam gruszki. Też spoko.
Ciasto:
- 100-120 g masła
- 250-300 g mąki
- 1 całe jajo
- 2 łyżki wody
- szczypta soli
Ze składników wygniatamy zgrabną i jednolitą kulę. Odkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15.
W tym czasie przygotowujemy środek z:
- 4 jajek
- 250 ml kremówki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mąki
- 2 ząbków czosnku
- 1 dużego pora (biała i jasnozielona część)
- 150 g koziego serka (może być roladka, może myć taki do smarowania)
Jajka miksujemy z kremówką i solą, dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na 1,5 cm półplasterki. Myjemy go dokładnie, nikt nie lubi piasku między zębami. Smażymy go na maśle lub oliwie, dodając szczyptę soli, żeby szybciej zmiękł. Kiedy zrobi się zwiędły i delikatny, możemy przestać smażyć.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół, termoobieg). Wyciągamy ciasto z lodówki lub zamrażarki i chwilę ugniatamy, żeby nabrało łatwowałkowalnej struktury. Wałkujemy na 2-4 mm i wykładamy formę. Nakłuwamy całe ciasto widelcem. Łyżeczką nabieramy ser i wykładamy na całej powierzchni ciasta. Dodajemy pory i zalewamy całość masą jajeczno-śmietanową. Pieczemy 20-30 minut (aż się całość zetnie i zarumieni). Po upieczeniu kładziemy na wierzch garść rukoli i gruszki:
- 2 gruszki
- 2 łyżki octu balsamicznego lub soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy
- sól
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
Gruszki kroimy na plastry, zalewamy octem, oliwą, dodajemy sól i paprykę. Mieszamy. Odstawiamy na pół godziny, a potem wykładamy na wierzch wszystkiego.
przed upieczeniem (jak widzicie - kupiłam sobie nowy wałek, ten będzie trudno złamać)
i po. z prawej wyziera kozi ser.
wygląda super
OdpowiedzUsuńsmakuje nie gorzej ;) szkoda, że nie jesz nabiału...
Usuńostra gruszka mniam mniam mniam
OdpowiedzUsuńp. Gobna