niedziela, 25 maja 2014

Ciasto rabarbarowo-marcepanowe

Kto lubi rabarbar, ręka w górę.
Ja nie przepadam, może przez skojarzenie z suchym ciastem drożdżowym z kruszonką i kwaśnym rabarbarem właśnie, chociaż znam ludzi, dla których to najlepszy na świecie wypiek. Niestety, do mnie nie przemawia taka forma, więc postanowiłam zrobić coś niesuchego i niekwaśnego. To znaczy - rabarbar zawsze będzie kwaśny, taki już jest i szanujmy go. Ale ciasto nie musi być, jeśli dodamy doń marcepanu, a jeszcze jeżeli nawilżymy maślanką, to nie będzie też suche! Bardzo majowe ciasto, polecam.


  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki 
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 2,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 500 g rabarbaru
  • 200 g marcepanu
Rabarbar obrać, pokroić w 2-3cm kawałki, zasypać dwiema łyżkami cukru i odstawić.
Jaja utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać oleju, maślanki i jogurtu, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą wprost do mokrych składników, dobrze wymieszać.
Ciasto przelać na sporą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Marcepan pokroić na cienkie - ok. 2-3mm - kawałki (kwadraty na ten przykład), poukładać na całej powierzchni ciasta. Rabarbar odsączyć z soku, który puścił po zasypaniu cukrem, porozrzucać równomiernie po cieście.
Piec w 180 stopniach przez 20-30 minut (do suchego patyczka).
Wystudzony można posypać cukrem pudrem.





1 komentarz:

drukuj