środa, 9 lipca 2014

Drożdżówki snickersowe z owocami

Przyjedź sobie nazrywać porzeczek - rzekła Siostra - i agrestu, będziesz mieć porzeczkoagrest.
Spoko, nie przepadam ani za jednym, ani za drugim, ale sezonowe owoce trzeba wykorzystać, póki są. 
Tyle że kiedy miałam już pół wiaderka kwaśnych kulek, okazało się, że w drugim końcu ogródka jeszcze ostatnim tchnieniem czerwienią się truskawki i zupełnie pierwszym przebłyskiem malinią się maliny! Najlepiej!
Z trochę mniejszym entuzjazmem podeszłam za to do prób pomocy w zbieraniu zaoferowanej przez Siostrzenice :) musiałam czem prędzej zwiewać do siebie, żeby zostało cokolwiek w wiaderku, co nie byłoby porzeczką lub agrestem. Zahaczyłam o sklep z drożdżami i masłem orzechowym, dzięki czemu prezentuję to, co w tytule opisano.

Na 20 sztuk:
  • 750 g mąki
  • 30 g drożdży
  • 450 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 150 g masła
Połowę mleka podgrzać w dużym naczyniu (nie do wrzenia, nawet nie do parowania. Niech będzie ciepłe.) i wkruszyć doń drożdże. Dobrze zamieszać i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn zmieni się w obfitą pianę, można go połączyć z mąką, resztą mleka, cukrem i jajkiem. Wyrobić i dodać na końcu rozpuszczone, ale nie gorące masło. Zagnieść kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce (mój patent - miskę z ciastem stawiam nad garnkiem z gorącą substancją - jeśli akurat nie gotuję dżemu / karmelu / czegokolwiek, to podgrzewam nieco wody i nad nią ogrzewam ciasto. Wyrasta ultraszybko).
W tym czasie przygotować nadzienie (i wykorzystać jego ciepło do powyższego patentu):
  • 150 g owoców (różnych, jakie nam pasują)
  • 50-70 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Owoce zasypać cukrem i postawić na ogniu. Kiedy puszczą sok, zlać go. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z 1/3 szklanki zlanego soku, a następnie dodać do gotujących się nadal owoców, wymieszać. Podgrzewać jeszcze 3 minuty, aż całość zgęstnieje.

Do przygotowania drugiej warstwy nadzienia bierzemy
  • 200 g krówek
  • 1 łyżkę masła
Masło i krówki rozpuszczamy na wolnym ogniu do powstania jednolitej masy.

Ponadto:
  • 200 g masła orzechowego

Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części. Z każdej z nich wyrobić kulkę, kłaść na blaszce (blaszkach) w sporych odstępach i zostawić na 20-30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie każdą kulkę spłaszczyć, naciskając na środek (np drewnianą łyżką albo dnem szklanki), tak, żeby zrobiło się miejsce na nadzienie. Na przyszłe drożdżówki położyć po łyżce masła orzechowego, ciekłych krówek i owocków.
Brzegi drożdżówek można posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem. Piec 15 min. w 190 stopniach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj