środa, 13 sierpnia 2014

Fasolka z oscypkiem i kiełbasą

Paprykowaną na dodatek. Bardzo udany polsko-węgierski mix. Sezon na fasolkę w pełni, do wyboru mnóstwo odmian i do tego dania właściwie możecie użyć każdej. Ja miała magiczną fasolkę od mamy Kuby - przed ugotowaniem była ciemnofioletowa, a po - zrobiła się zielona!
I znowu - jeśli nie macie dostępu do paprykowanej kiełbasy, możecie użyć jakiejś innej wędzonej, najlepiej z dużym dodatkiem czosnku. Czosnek będziecie też dodawać do gotującej się fasoli, o czym później, ale o dziwo postoddech nie jest aż tak zabójczy ;)

Na 2 porcje:

  • 3-4 garści fasolki szparagowej
  • 10 dag oscypka
  • 1 kiełbasa paprykowana
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
Fasolkę dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Wkładamy do zimnej, osolonej wody, dorzucamy pokrojony w plastry czosnek i gotujemy 10-15 minut, aż fasolka zmięknie.
Kiełbasę kroimy w plastry i podsmażamy na suchej patelni, aż wytopi się większość tłuszczu, którego następnie się pozbywamy. 
Fasolkę odcedzamy i pozbywamy się resztek czosnku, posypujemy startym oscypkiem i podsmażoną kiełbką.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

drukuj