Na 2 porcje:
- 3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 paprykowane, ostre wędzone kiełbasy*
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 1-1,5 szklanki wody
- sól
- pietruszka
- (opcjonalnie) kminek
- olej do smażenia
*Jeśli nie znajdziecie paprykowanych kiełbas, możecie dać zwykłe, ale do potrawy dodajcie też łyżeczkę ostrej pasty paprykowej lub suszonej ostrej papryki
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w półplasterki o grubości 0,5 cm. Cebulę również kroimy w półplasterki, kiełbasę natomiast w normalne plastry.
Rozgrzewamy olej w rondlu lub garnku. Na gorący wrzucamy cebulę, czekamy aż się zeszkli, po czym zdejmujemy z ognia i posypujemy papryką. Dodajemy kiełbasę, przecier i wodę, stawiamy z powrotem na ogniu, solimy i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec posypujemy pietruszką i kminkiem. Podajemy z białym chlebem, którego grubymi pajdami dokładnie wyczyścimy talerz z sosu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz