Na 2 porcje:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- pół niedużej cukinii
- garść orzeszków ziemnych, solonych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- jednocentymetrowy kawałek imbiru
- sok z połowy cytryny
- 10 owoców liczi
- 2 ząbki czosnku
- pół ostrej papryczki
- sól
- olej do smażenia
Cebule, marchewki i cukinię obieramy i kroimy w kształt, który nam najbardziej pasuje.
Rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego orzeszki i cebulę, chwilę smażymy. Solimy. Dorzucamy pozostałe warzywa, smażymy ok 3 minuty, wlewamy mleko kokosowe i chwilę trzymamy na ogniu. Kiedy sos się nieco zredukuje i będzie już kremowy, a warzywa miękkie, przyprawiamy jedzonko startym imbirem, cytryną, curry i wyciśniętym czosnkiem. Na koniec dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę i obrane, odpestkowane liczi.
dziemkuję :* zrobię na pewno
OdpowiedzUsuńna zdrowie :D
Usuńdobre wyszło :) dzięki
OdpowiedzUsuń