I może też ucieszy trochę Macieja, który płakał wczoraj, że nie robię tart waniliowych, czekoladowych i z truskawkami. Właśnie że robię! Tylkoś jeszcze nie trafił :)
Kruche ciasto wg Michela Roux:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 40 ml zimnej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem, formę z ciastem przykrywamy folią aluminiową i obciążamy np. ziarnami fasoli. Pieczemy w ten sposób przez 20 minut, po czym zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy jeszcze 15 minut, do momentu, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Masa:
- 200 g migdałów
- 250 g mascarpone
- 200 ml kremówki
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki cukru (z wanilią, jeśli jest, jeśli nie, to zwykłego+trochę więcej ekstraktu)
- 50 g białej czekolady
Migdały mielimy w blenderze lub siekamy bardzo drobno. Dodajemy je do mascarpone razem z ekstraktem i cukrem, mieszamy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy migdałowej (nie na odwrót, bo zrobią się grudy).
Wykładamy masę na ostudzony spód i posypujemy startą białą czekoladą. Można od razu jeść :)
Pocztówka z lat '90 :)
co to jest mascarpone?
OdpowiedzUsuńmi az a kovadi?
UsuńNa jak dużą formę wystarcza to ciasto?:)
OdpowiedzUsuń22-25 cm spokojnie.
OdpowiedzUsuń