Ciasto:
- 250 g tłustego, białego sera
- 1 szklanka mąki
- 50 g masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- Dodatkowo: rozbełtane jajko do posmarowania
Dzielimy ciasto na połowy, rozwałkowujemy obie na 5mm (lub tak, żeby wypełniły nam formę; ja miałam żaroodporną formę do zapiekanek o długości ok. 30 cm), jedną częścią wykładamy formę, smarujemy jajkiem i wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
W międzyczasie możemy przygotować nadzienie
- 2 szklanki dowolnych owoców (najlepiej jakichś czerwonych, typu wiśnie, maliny, porzeczki - mogą być mrożone)
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru (albo więcej, jeśli lubimy słodkie nadzienia)
Owoce wrzucamy do garnka - jeśli są zamrożone, dolewamy łyżkę wody, jeśli nie, same szybko puszczą sok, który połączy się z mąką ziemniaczaną. Właśnie, wsypujemy mąkę i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy cukier i czekamy, aż się rozpuści.
Gotowy kisiel przekładamy na podpieczony spód, przykrywamy drugą połową ciasta, smarujemy jajem i pieczemy kolejne 15 min.
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem i parzymy sobie podniebienia, bo po co czekać.
Nie masz tego gadżetu obserwowanych, to jak mam Cię dodać? :D
OdpowiedzUsuńA co to?:)
OdpowiedzUsuńTo co mi ostatnio wypominałaś, że Cię nie dodałam
Usuńnono, ale jak ten gadżet mam zrobić? :D
Usuńyhmmm jest taka opcja w panelu: układ - dodaj gadżet - obserwatorzy w google
Usuń