(Zmodyfikowany przepis stąd)
Spód:
- 100g bonitek zbożowych z Biedry
- 75g roztopionego masła
- 1 puszki skondensowanego, słodzonego mleka
- soku z 3 limonek
- skórki z 3 limonek
- 4 jajek
Jajka trzeba rozbełtać, żeby nie było żadnych nieprzyjemnych, indywidualnie ciągnących się części. Do jajek wlewamy skondensowane mleko, sok z limonek i dodajemy skórkę. Mieszamy, aż wszystko ładnie się połączy (w tym momencie masa zaczyna gęstnieć, nie wiem, od czego to zależy - może od kwasu, może od jajek, może od obu na raz - robi się z niej taki ciężki budyń, fajnie :)). Masę przelewamy na przygotowany spód, pieczemy 20 minut, aż całość będzie ścięta, ale nie zmieni koloru na ciemniejszy :)
Zostawiamy na noc (lub kilka godzin) w lodówce.
Ciężko poprzestać na jednym kawałku.
SUPER CIASTO BULWO
OdpowiedzUsuńCiasto do tarty zwykle mnie przerasta i dlatego nie robię, ale na to może się skuszę. Nawet przy moich marnych umiejętnościach. Na pewno skorzystam:)
OdpowiedzUsuńFajny przepis!